Showing posts with label Middle East. Show all posts
Showing posts with label Middle East. Show all posts

Ramadhan Culinary Journey at Sailendra Restaurant, JW Marriott Hotel Jakarta

0 komentar



Been hearing for so long about this top Jakarta buffet restaurant at the 5-star luxury hotel in Jakarta, JW Marriott, finally I had a chance to dine in here last night. I was honoured to be part of Sailendra's Ramadhan Gathering which present preview menu of their Ramadhan package. Along with several food bloggers, I came here around 6PM and had a chance to walk around the restaurant first before the dinner started. It is actually a super wide and luxury buffet restaurant with more than hundreds set table, open kitchen and live cooking stations. They're serving cuisine from all around Asia, western specialties and sumptuous desserts. Oh, they're also have a walk-in wine cellar with several world's finest wines collection. 



During the upcoming holy month of Ramadhan, Sailendra invites their customer to take  a tour on a special breakfasting culinary journey to enjoy four different delicious dishes every week from Morocco, Turkey, Lebanon and Pakistan. This mouth-watering offers, made me feel like I was in those Middle East countries hihihi...


Starting from the first week of Ramadhan (June 17 - 25), Sailendra will bring us to enjoy Morocco cuisine. Several best dishes have been prepared to boost the the fusion of traditional spices and distinctive spices aroma of Morocco. Here's some of Morocco's best cuisine:

Spiced Lamb Shanks with Preserve Lemon and Prunes

I believe you know that lamb is one of tricky food to cook. When it's not cooked in a right way, you know what will happen, that bad smell ouch! But gosh, I gotta tell you that Sailendra's lamb shanks was DA BOMB! The meat was so juicy and tender, no bad smell at all, with the refreshing fragrant of lemon and prunes which made it rich in flavour. NO complaint!



Moroccan Meatballs with Tomato


Another Mediterranean style, this dish highlight the tomato paste without overpowering it. The meatballs was actually unique, made from a mix of mince beef and breadcrumbs. So, it's not like a typical 'bakso' in Indonesia, it is more dense but still juicy to chew. 


Couscous with Chicken, Lemon and Raisin

"Couscous is a traditional Berber dish of semolina (granules of durum wheat) which is cooked by steaming." I never tasted couscous before, I just ever watched it was presented in one of TV Show in Asian Food Channel. I thought it was made from a rice, but it is durum wheat actually. The texture is more gritty like sands but still light and fluffy to consume. This dish is served with chicken and raisin with balance lemon flavor.



Chicken Tagine with Olive and Lemon

Thanks God, Mediterranean style in Moroccan dishes is not always plain with tomato paste. I found this slow-cooked chicken tagine was suit for my palate. The broth reminded me of 'Soto Ayam Bening' in Indonesia. Rich in turmeric, cumin and little bit ginger. Really refresh my throat, supeeeer love this one!!


The culinary tour is continued to Turkey. During the second week of Ramadhan (26 June - 2 July) we will enjoy Turkish cuisine such as these Arabic Mezzah. 

"Mezzah or Mezze is selection of small dishes served as appetizers before the main course or usually in the Near East or the Balkans to accompany alcoholic drinks."

                                    *clockwise : Feta Cheese, Fatoush, Babaganoush, Tabuleh, Hummus

In Sailendra, they're serving some of Arabic Mezzah such as Hummus, Babaganush, Fatoush, Tabuleh, Zabneh Feta (Feta Cheese, my fav!), Mutabe, Imam Bayildi which most of all can be served/eat with pita bread. Again I have no idea how to serve and eat this kind of dishes hahaha...The one thing I know only Hummus, but thanks God, all these small dishes actually served with pita bread. So, the way to eat it only by choosing the Mezzah you like then spread or dip it into the pita bread. As simple as you eat Nachos. Most of the Mezzah are plain, so it is better for you to have sweet drinks companion.

There are also Arabic Fritters, such as Falafel, Cheese and Beef Samosas for the appetizers (sorry, I couldn't take the picture since it is served one small bite for one person and I couldn't wait any longer to bite it hahaha)

Braised Snapper Fillet in Tomato

This dish presented a juicy snapper fillet in a balance tomato paste. Since it's too plain for my palate, I just try it a bit, but for you who loves tomato paste, this one is quite tempting.


Lentil Soup with Arabic Crouton


"Lentil soup refers to a variety of vegetarian and meat soups made with lentils. The soup may consist of green, brown, red, yellow or black lentils, with or without the husk. Dehulled yellow and red lentils disintegrate in cooking, making a thick soup." This thick soup was rich in taste since it was made from lentils (nuts). The savoury and a little sweet flavour was suit for my palate.


Braised Chicken Wings with Coriander Leaf, Tomato and Lemon Juice

I always love everything with coriander since it's make any dishes more fragrant. So does this dishes, the juicy and tender braised chicken wings was cooked with tomato, lemon juice and coriander which boost the fragrant more... love it love it! 


After Turkey, savour the greatness of the eastern of Mediterranen Sea, Lebanon, on the third week (3 - 9 July) and try their famous Lebanese Beef Makloubi (Maqlooba) made from meat, rice, and fried vegetables such as raisins and cashews. In the origin country, it actually was served 'maqlooba' or place in a pot and get it upside-down. The rice was so fragrant and I love to eat that with the cashwes. Surely it turned my taste bud upside and down! 


Eggplant and Tomatoes

This dish was a combination of eggplant and lebanese beef in a plate. Rich in spice but not too overpowering the whole flavor. 


On the last week of Ramadhan (10-16 July), break your fasting with Pakistan specialties. Tonight I tried their Pakistan Beef Kofta and Chicken, a simple dishes made from deep-fried minced beef which for me was better served as appetizer hehehe...Besides, there are also Chicken Karahi. spicy chicken with peppers, Boti Kebab and Chapli Kebab.


Well, well, don't stop before you find the authentic Middle-Eastern desserts, Sailendra serves Um Ali, Baklava and Katayef

Um Ali, an Arabic bread pudding with soft and fluffy texture. Um Ali used to be very sweet, I tried in several Mediterranean resto before, but thanks God, Sailendra made it balance, the sweetness is light and balance.
Baklava, a rich, sweet Middle-Eastern pastry made of layers of filo filled with chopped nuts and sweetened. The flavor was too sweet for me but I still can keep it up for two bites hahaha
Katayef, a sort of sweet dumpling filled with cream or nuts. Crunchy but unfortunately for me it's tooo sweet.

*clockwise : Um Ali, Baklava, Katayef

Other desserts on Sailendra's regular buffet

Wow it's such a long culinary journey that night. A perfect choice for you who loves to explore Middle-Eastern cuisines. Only for IDR338,000++ you could enjoy all those scrumptious yet unique dishes from four countries to break your fast. Special for Ramadhan, Sailendra will present Marawis music everyday from 18.00 to 20.00 WIB and Sufi dance every Friday. For more info and reservation you can call them on +6221-5798 8888.

Thank you so much JW Marriott Hotel Jakarta for this chance especially for Mba Marlene and Cherry. Looking forward for another scrumptious dishes served at your best buffet restaurant. Gonna back for sure for your Morroccan Lamb Shank!



Sailendra Restaurant
JW Marriott Hotel Jakarta
Jl. DR. Ide Anak Agung Gde Agung
Kav. E.12 no. 1&2
Mega Kuningan Central Business District
Jakarta 12950
www.marriot.com/jktjw
IG : @JWMARRIOTTJKT

Koh e Noor : Icip-Icip Pakistani Food

0 komentar

Masakan negara-negara Middle East memang tidak pernah ada matinya. Selalu saja ada yang berbeda dari tiap masakannya di tiap negara. Kali ini saya mencicipi restoran Koh e Noor yang merupakan Pakistani dan Indian restoran. Restoran ini terletak di lantai dasar Plaza Festival Kuningan disebelah 711. Dari luar restoran ini terkesan sanngat privat karena tertutupi tirai. Pencahayaannya pun redup dengan lampu-lampu hias kuning namun menimbulkan kesan romantis dan hangat. Di dominasi warna merah pada furniturnya, saya bersama teman-teman penasaran ingin mencicipi seperti apa menu ala Pakistan. Masuk ke dalam restorannya, interior berubah menjadi dominasi merah mulai dari sofa hingga napkin-nya. Lampu-lampu hias juga masih menghiasi langit-langit restoran di pinggir-pinggir jendelanya. Beberapa pigura berukir emas juga tampak di beberapa sudut dinding.

Saat saya kesini restoran ini sedang sepi, beruntunglah tidak sampai 1 menit pelayannya memberikan buku menu. Menu yang mereka tawarkan disini rata-rata mirip dengan masakan India hanya ada perpaduan juga dengan menu Pakistan. Sebut saja Chicken Tikka, Briyani Rice, Roti Prata menjadi jualan utama disini. Ada juga beberapa menu Pakistan yang tidka familiar di telinga aya, misalnya Daal, Paneer dan lainnya. Karena penasaran akhirnya saya mencoba beberapa menu Pakistan seperti berikut ini:

Daal Makhni (50K)

Ini berupa lentil (sejenis kacang-kacangan) yang dimasak dengan butter dan special bumbu sindhi masala. Agak rumit memang membaca bahan-bahannya tapi pas disajikan, makanan ini terlihat seperti bubur bayi berwarna kuning. Ewww awalnya saya nggak berani mencobanya, tapi pas dicicpi ini seperti bubur kari saja. Enak, rasa karinya begitu terasa namun nggak terlalu pekat dan ada sedikit remah-remah lentilnya yang sebenarnya sedikit mengganggu tenggorokan saya. 


Paneer Sagwala (55K)

Ini lebih aneh lagi penyajiannya. Hanya disebuah cawan kecil dan tekstur makanannya lagi-lagi seperti bubur bayi. Tapi ternyata ini memang bayam yang diblender bersama keju. Teksturnya lebih lembut dari Daal Makhni dan tidak menimbulkan rasa aneh di tenggorokan. Rasanya sih dominan bayam dengan rasa gurih dan sedikit asin. Tapi buat saya ini nagih banget loh.


Chicken Briyani (70K)

ini sebenarnya sudah sangat biasa buat saya. Nasi Briyani India ini terbuat dari beras basmati dengan ukuran lebih panjang dari beras Indoneisa. Warnanya juga kuning keoranye-an dan biasanya dimasak dengan aroma kari dan disajikan dengan chicken atau lamb. Nasi Briyani yang saya makan ini aroma dan rasa karinya sangat menyengat bahkan hingga kedalam daging ayamnya.


Chicken Tikka Makhanwala (70K)

Menu ini tidak pernah ketinggalan tiap kali saya pesan masakan India. Disini bumbu chicken tikka-nya sangat pekat bahkan sampai bagian kulit daging ayamnya dibuat berwarna merah yang membuat aroma dan rasa campuran kari dan bumbu masala sangat menyengat namun tidak pedas sama sekali.


Untuk dessertnya, saya mencicipi sesuatu yang unik juga. Ini dia:

Gajar Halwah (25K)

Pernah membayangkan wortel dijadikan dessert? Nah jangan heran, menu ala Pakistan ini berupa wortel yang diparut kemudian dicampur dengan susu cair, jadilah si Gajar Halwah ini. Enak banget! Tekstur wortelnya sudah sangat halus dan menjadi sedikit kaku karena dicampur dengan susu kental manis. Meskipun menggunakan susu kental manis, tapi rasa wortelnya manisnya pas dan tidak membuat eneg.


Gulab Jamun (22K)

Dessert yang ini lebih aneh lagi, saya pikir awalnya ini mocha ternyata ini berupa fried milk balls yang disajikan dengan sirup manis dan ditaburi dengan parutan almond dan kacang-kacangan. Jadi, kalau kata pelayannya ini berupa susu skim yang dibentuk bulat dan digoreng kemudian disiram dengan sirup manis dan beraroma vanilla. Duh, mendengarnya saja sudah membuat saya merinding, nggak kebayang manisnya dan ternyata benar saja, cukup dua suapan saya menyerah. Too much sweet!


Harga makan disini cukup high dan porsinya juga menurut saya kecil jadi lebih baik dinikmati dengan makan bersama, jadi bisa pesan makanan kecil banyak untuk rame-rame. Rangenya mulai dari Rp33.000 - 85.000 untuk makanan sedangkan minuman mulai dari Rp15.000 - 30.000

Overall, saya suka sekali dinner disini, selain sepi dan terkesan private, makanannya pun unik-unik. Pelayannya juga ramah dan dengan snenang hati menjelaskan pada saya bahan-bahan yang terkandung dalam makanan Pakistan yang unik dan aneh-aneh itu hihihi…Buat yang suka kulineran, wajib banget nyobain masakan disini, apalagi carrot dessertnya! 

Koh e Noor
Indian & Pakistani Restaurant

Plaza Festival GF 03-04,

Jl. HR Rasuna Said Kav. C-22

Kuningan



Ketemu Onta di Al Jazeerah Restaurant

1 komentar

Overview & Venue

Jangan kaget dengan judul post saya kali ini, saya memang benar ketemu onta a.k.a unta hewan khas negeri padang pasir itu lho, tapi tenang ini hanya dagingnya saja kok hehehe...Berawal dari rasa penasaran saya dan teman-teman setelah mendengar cerita teman yang sering makan daging unta di Qatar, kami semua jadi pengen nyobain kayak apa daging unta itu. Setelah tanya rekomendasi resto yang menyajikan menu daging unta dari teman-teman foodies, akhirnya jatuhlah pilihan pada restoran Al Jazeera Resto & Cafe di Raden Saleh.

Dengan rasa penasaran yang sangat tinggi, akhirnya saya bersama empat teman-teman lelaki meluncur ke Al Jazeera setelah pulang kantor. Restoran ber-cuisine Arab dan Timur Tengah ini terletak di daerah Raden Saleh, Cikini, seperti pada umumnya restoran dari negara-negara Timur Tengah, nuansa yang ditampilkan pada interiornya pun sangat 'Arab' sekali. Pas masuk restonya langsung tercium bau aneh yang saya nggak tau itu bau apa, tapi saya teringat akan bau bumbu rempah-rempah yang kental banget kalau makan di daerah Little India, Singapura. Ya, bau-bau orang India gitu lah hehehe...Restonya sendiri punya dua area, smoking dan non smoking. Di area smoking, terdapat set meja makan dengan bangku-bangku beludru tinggi yang terkesan mewah, begitupun di area non smoking, seperti makan di restoran di hotel bintang 5, lantainya berkarpet cokelat dengan set meja makan juga berbahan beludru dan sebagian kain, terlihat mewah dan berkelas. Di sudut-sudut dindingnya ada lampu-lampu gantung khas Mediterania dan lukisan-lukisan berbingkai warna emas. 

Nggak lama waiter mengantarkan buku menu dan langsung saya hajar bertanya apakah daging unta tersedia hari itu, soalnya bisa jadi mereka nggak punya stok daging unta. Tapi syukurlah hari itu mereka punya. Yippie! Sambil menunggu daging untanya datang kami icip-icip beberapa menu lainnya. 

Menu & Makanan

Untuk minumannya, Marocco Tea (55K) disajikan dalam satu teko kuningan bergaya Arab dengan gelas-gelas kaca kecil. Tehnya wangi perpaduan melati dan kayu manis, tapi rasanya pahit banget! ditambahkan gula pun rasanya seperti minum teh hijau yang pahit dan menimbulkan sensasi kesat dilidah dan ditenggorokan. But it's just fine secara penasaran aja teh Maroko kayak apa.


Untungnya datang Korma Juice (35K), yep this is dates a.k.a kurma. Awalnya nggak mau nyobain soalnya saya nggak terlalu suka kurma, tapi pas nyobain jus ini, it's heaven! Manisnya itu enak banget deh! Nggak terlalu manis, ada rasa creamy-creamy-nya juga tapi after taste-nya manis dan segar ditenggorokan.


Then, the dinner was opened with Lamb Sandwich (40K). I dunno whether this is appetizer or main course soalnya it comes in big portion! Sandwichnya memakai kulit serupa kulit untuk roti pita khas Arab tapi lebih keras namun lembut dan mudah dikunyah, sedangkan isiannya berupa daging domba berbalut mayonnaise lengkap dengan potongan tomat dan selada. Simpel-nya it's just like kebab, nothing special from this dish, yang special justru kita keburu kenyang nyicipin ini duluan haha!


And here they are, the most wanted dish tonite, Onta Mugalgal (70K). Seporsi daging onta ini disajikan dengan Arabic Bread (7K) dan saus sambal. Arabic Bread-nya sendiri per porsi berisi 5 slices roti pipih seperti roti pita namun lebih tebal dan empuk seperti umumnya adonan roti bantal. Daging unta-nya sendiri disajikan dalam porsi besar namun yang bikin saya tercengang adalah dagingnya mirip sama daging sapi bentuknya tapi dengan tekstur yang agak alot. Meskipun nggak terlalu susah dikunyah, daging unta ini memiliki bau yang khas dan memang nggak mirip daging sapi atau ayam atau domba. Dagingnya sih dimasak dengan bumbu blackpepper yang cukup pekat dan pedas tapi after taste-nya ada rasa aneh di mulut, mungkin ya bau unta itu sendiri hehe...


Sebagai pelengkap makan unta berhubung Arabic Bread ternyata nggak mengenyangkan, kami memesan Ruz Mandi Lamb (75K) atau Nasi Mandi khas Arab. Nasi-nya sih hampir serupa dengan nasi khas negara-negara UEA lainnya, saya pernah nyobain nasi dari negara Yaman juga mirip seperti ini, atau mirip juga dengan nasi Briyani-nya India yang menggunakan beras khusus (saya lupa namanya) yang teksturnya ringan dan panjang-panjang. Nasinya disajikan dengan potongan daging domba dan kismis, jadinya ada rasa manis dan gurih dalam satu suapan. Perfect for daging unta yang pedas.



For the dessert, we chose Oom Ali (42K). Tenang ini bukan oom-oom Arab yang kita santap, tapi sejenis hidangan penutup khas Arab berupa semangkuk susu sapi creamy yang ditutup dengan sejenis biskuit tapi agak tipis kayak kulit kebab garing. You know saya jadi ingat kesukaan saya masa kecil, nyemil biskuit khong guan plain dengan segelas susu, terus biskuitnya direndam kedalam susu. You know what I mean kan. Ya jadilah si Oom Ali ini hihihi...Tapi manis susunya sih kelewatan, manis banget sampai tiga kali suapan saya nyerah. Eneg!


Harga & Pelayanan

Makanan disini harganya butuh merogoh kocek lumayan dalam, sekitar Rp40.000 - 150.000, tapi tenang aja, porsinya orang Arab itu besar-besar, jadi harga segitu bisa buat sharing kok. Sedangkan minumannya dibanderol mulai dari Rp35.000-40.000. Pelayanan disini ramah banget! Pelayannya pun bisa berbahasa Arab lancar car car, apalagi sama customer yang orang Arab asli. Makanannya pun datang nggak sampai 30  menit di meja kami. Anyway, plus-plusnya makan disini sih, kalo buat cewek-cewek yang demen cowok Arab, wajib makan disini, dijamin ngeliat pemandangan bagus ahahaha #bukanblogberbayar #justforfun...


So, ada yang penasaran ketemu unta juga? Atau ada yang pernah nyobain daging unta di tempat lain. Jangan sungkan sharing di blog ini yaa...

Salam dari Al Jazeera...

Al Jazeerah Resto & Cafe

Jalan Raden Saleh no. 58
Cikini, Jakarta Pusat



Al Tahrir Restaurant

0 komentar


I found this restaurant every time I go to swim at Gelanggang Mahasiswa Soemantri Brojonegoro Kuningan. Al Tahrir  is the name of this Middle East/Egyptian restaurant. I expected will get a truly Middle East or Egyptian cuisine when having dinner here. Unfortunately, whether the taste of the food is average or I have no Middle East tongue, I didn't think that the food I tasted was good enough...

I tried Kabsah Rice (58K) with Lamb since I confused with Arabica names of the foods offered hahaha....Kabsah rice is simply traditional yet national dish of Saudi Arabia made from long-grain basmati which is also used in cooking Biryani rice, a well-known dish from India. Kabsah here were served with a well-done lamb in a huge portion (if you a woman, I dare to eat this alone, unless you won't give up in the middle haha). The rice is not so tasty. I didn't taste the spices that actually added in which, I expected that, at least, I tried some kind of such spices in Biryani. Here it was tasteless. Sweet sensation only comes from the additional raisins on the top of the rice. However, I love the lamb so much. It almost soft, tender, savory and great in every slice. 

Besides the foods, you can also enjoy Shisha to complete your chill out time and 24 hours serving that make you feel the ambience of Middle East longer.

Well, for me, sounds I need to explore more Middle East or Egyptian cuisine next chance. Let's explore more!  








Al Tahrir Restaurant

Egyptian and Middle Eastern Restaurant Jakarta
Pasar Festival Blok LG 02A
Jl. H.R. Rasuna Said Kav C-22
Jakarta 12920

Phone number: +62-21 5263 187

 
  • Eating Until Die © 2012 | Designed by Rumah Dijual, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes